Våra processer

Pressgjutning

Pressgjutning i aluminiumlegeringar sker i 225 och 420 tons robotbestyckade IDRA horisontalmaskiner. Detta ger i kombination med lång erfarenhet av pressgjutning inom företaget sedan 1968 hög och jämn kvalitet.

Sandgjutning

Sandgjutning DISA
Vår automatiserade formningsline för sandgjutning i aluminiumlegeringar sker i DISA MATCH 130. Databaserad övervakning av maskin-, form- och sandparametrar, samt automatisk avgjutning ger förutsättning för att kunna leverera gods med hög och jämn kvalitet. Sandformarnas storlek är 610x508x200/200 mm. I denna anläggning kan vi gjuta styckevikter upp till cirka 20 kg. Snabba brättbyten och kort cykeltid ger möjlighet till både små och stora serier.

Sandgjutning blockformning
Blockformning för aluminium sker i Alphaset (härdade sandformar) med sandåtervinning. Här kan vi göra såväl prototyper som små och medelstora serier med komplicerad utformning. Med denna metod klarar vi att gjuta styckevikter upp till cirka 150 kg.

Värmebehandling
För gods som kräver värmebehandling har vi två ugnar med kapacitet på 1 ton vardera. Efter värmebehandlingen kontrollerar vi godset med hårdhetsmätare.

Kärntillverkning
Kärntillverkningen sker i huvudsak i en helautomatisk 7 liters Laempemaskin  och  för större kärnor i en 12 liters Röpermaskin. Som bindemedel använder vi Resol  som härdas med CO2.

Efterbehandling

Blästring
För blästring har vi 2 st slungrensmaskiner

Trumling
Vi har 3 st trumlingsmaskiner i ett slutet system där vattnet renas med hjälp av en centrifug och återförs till trumlorna.

Bearbetning
Våra bearbetningsmaskiner är 1 st Miyano flerop-svarv med plockenhet för att sätta i chuck för obemannad körning och 1 st Brother TC-31 A pallettmaskin (svängbart bord).

Tvättning
Vi tvättar allt vårt trumlade och bearbetade gods i en Viverk kammartvättmaskin med oljeavskiljare. Tvättningen sker med hetvatten och efterföljande torkning, vilket ger ett mycket rent gods.